Kako bom lahko v dveh dneh spoznal tako veliko znanja, ki ga delavnica ponuja?

To vprašanje se je kar nekajkrat ponovilo. Nikjer ne piše, da bo delavnica enostavna in spoznalo se bo kar nekaj novih konceptov in bolj pomembno – zrušilo nekaj starih omejitev. Razumljivo je, da je včasih nekaj neprijetnosti pri spoznavanju novih stvari in ljudje se vprašamo »Ali bom zmogel?«

S tem v mislih sem tudi zasnoval potek delavnice. Morda se ob prvem pogledu zdi preveč »zakomplicirana« in če imate tak pogled se zavedajte, da je to samo vaš koncept. Stvari so samo toliko težke, kolikor si sami ustvarite »težkost«. Učil sem tudi že šestnajstletnike. Če oni zmorejo, potem zmorete tudi vi!

Ne vem ali bom lahko hipnotiziral? Ali ni za to potreben poseben tip človeka?

Vsak se lahko nauči hipnotizirati – kasneje je odvisno koliko dela in energije vloži v svoj razvoj. Na delavnici se nauči osnov hipnotiziranja in vsak bo imel izkušnjo hipnotiziranja – kar je najbolj pomembno – zrušiti lasten koncept, do to zmorete narediti!

Sam gledam na učenje hipnotiziranja, kot učenje glasbenega inštrumenta. Sam igram kitaro in če se nekdo želi naučiti kitare ali katerega drugega inštumenta prvotno rabi interes, da se nauči. Za tem vlaga svoj čas in trud. Sigurno je, da imajo nekateri naravni talent za igranje in morda kasneje vztrajajo in igrajo v filharmoniji.

Delavnica je zasnovana tako, da boste že prvi dan hipnotizirali in spoznali, kar sa vam je morda v preteklosti zdelo manj mogoče.

Zdi se mi, da se ne da v dveh dneh naučiti, da ljudje halucinirajo in imajo amnezije?

Zopet, to je samo vaš koncept zmožnosti. In to je tudi glavni namen in način mojega učenja – rušenje konceptov. Ne gre se samo za to, da hipnotizirate drugo osebo, vendar kakšen je vaš odnos do tega in kaj verjamete ali veste, da je možno.

Na zadnji predstavitvi na Univerzi v Mariboru me je študent vprašal »Ali se je možno hipnoze naučiti iz knjige?«

Moj odgovor: »Da. Hipnoze se je možno naučiti iz knjige, kakor se lahko naučite biti kirurg. Je ogromno knjig o tem kako telo deluje in kaj je potrebno, da se ga popravi. Ali to pomeni, da ste kirurg? Je ogromno knjig, ki vas lahko naučiti biti najboljši smučar? Ali to pomeni, da znate smučati? Je ogromno knjig, kako se naučiti plesati? Ali to pomeni, da ste plesalec? Slej kot prej pride čas, ko morate stopiti z drugo osebo z roko v roki in pričeti plesati.

Lahko povem iz lastne izkušnje. Na začetku, ko še nisem verjel, da zmorem, nikakor pri osebi nisem mogel dobiti fenomena negativne halucinacije (da predmeti izginejo), čeprav sem delal vse pravilno, kakor tehnika zapoveduje. Pravilno sem dal osebo v trans, poglobil, dal pravilne sugestije in nič se ni zgodilo! Dokler me ni zadelo, da ni težava v osebi ampak v meni. To se mi ni zdelo mogoče. In kakor vemo iz hipnoze – ljudje se povežemo še preden spregovorimo; podzavestni stik, če želite. In hipnotizer in hipnoterapevt 100% vpliva tudi z svojimi podzavestnimi prepričanji.

Ko sem to spremenil pri sebi, se je tudi odziv spremenil. Lahko sem napravil sebe nevidnega za osebo in lahko povem, ko to prvič izkusite je izredno nenavadno. Koncept kaj je možno se je zrušil.

To bo tudi glavna tema na delavnici učenja hipnoze.

Kaj pomeni, da bodo indukcije večinoma hitre?

Indukcija je proces, ki popelje osebo v trans. Obstaja na tisoče različnih načinov, kako popeljati osebo v trans. V terapiji (odvisno od terapevta in pristopa, ki ga uporablja) se večinoma uporabljajo neformalne indukcije ali bolj pogovorne medtem, ko se v odrski in poulični uporabljajo hitrejše metode. Naučili se boste metod, ki hitro popeljejo osebo v trans. Od Ericksonovega hipnotičnega rokovanja do indukcij, ko oseba pade v stol. Bolj pomembno – naučili se boste kako ustvarjati lastne indukcije. Sam sem hipnotiziral že ljudi z gumbi na srajci, skodelico kave, svečami, gledanjem v luči…

Ko boste dojeli koncept hipnotiziranja, bo to postalo vaša druga narava.

Ali bom lahko z znanjem iz delavnice pomagal komu iz težav?

Rad bi bil jasen – To ni delavnica za hipnoterapijo! Učilo se bo hipnotizirati in nobenih metod za spremembe. Do sedaj sem večinoma imel izkušnjo učiti psihologe ali študente psihologije, študente sociologije, učitelje, zdravnike, NLP praktike… ki že imajo znanja za pomoč.

Delavnica je namenjena vsakomur, ki ima vsaj osnovno znanje hipnoze (že prebral kakšno knjigo in tudi že kaj sam poskusil) – tako, da ne bomo zapravljali časa z dolgimi razlagami, kaj je hipnoza. Pri prijavi vam tudi pošljem predlagano branje, ki si ga je dobro prebrati do pričetka delavnice.

Ali bomo lahko delali zapiske pri delavnici?

Na delavnici boste dobili vse potrebne zapiske, ki jih boste potrebovali in vse kar bomo počeli na delavnici boste dobili tudi v pisni obliki, tako da boste lahko kasneje hitro osvežili znanje. Lahko povem, da ne bo veliko pisanja in bo v večini samo praktično delo v parih (če imate težavo z delom v parih, potem to NI delavnica za vas). Od vsakega udeleženca je pričakovano, da pomaga ostalim udeležencem s povratno informacijo!