Seminar je primeren za osebe, ki že znajo hipnotizirati in ljudi iz stroke, ki jim je to področje blizu (psihologi, psihoterapevti, študenti psihologije, NLP praktiki…).

Na enodnevnem seminarju fenomenov globokega transa v soboto 22. septembra bomo spoznavali različne fenomene, ki jih lahko dosežemo v globokem transu.

Ti fenomeni so:

–          Stanje katalepsije (rigidnost telesa)

–          Amnezija

–          Halucinacije vseh čutov (čutiti/slišati/videti/vonjati nekaj česar ni v okolici in obratno)

–          Hipermnezija (povečana zmožnost spomina in dostopa do informacij)

–          Anastezija (izklop občutkov)

Seminar bo potekal v stilu predavanja in demonstracij.

Kaj se bom na seminarju naučil?

–          Kaj je potrebno za uspešnost doseganja fenomenov

–          Direktne in indirektne sugestije za doseganje fenomenov

–          Kako prepoznati, katera oseba je primerna za fenomene globokega transa

–          Uporabnost fenomenov v terapiji

–          Vprašanja in odgovori

Na seminarju bo tudi demonstrirana tehnika neformalne indukcije, ki jo je Denis Horvath razvil sam in se imenuje Angel in Hudič. Oseba, ki je hipnotizirana ima odprte oči in gre skozi hiter proces v globoki trans. Ta indukcija je mešanica različnih metod (prične se z pogovorno hipnozo) in je dobra za uporabo, ko je oseba skeptična glede hipnoze ali tudi upira.

Eden izmed primerov, kjer je bila uporabljena:

»Za intervju na televizijski oddaji Tednik so želeli, da predstavim tudi odrsko hipnozo. Novinarka je ta dan bila pri različnih hipnoterapevtih in bil sem zadnji na vrsti. Vse je potekalo sproščeno, do trenutka, ko so se vklopile kamere. Atmosfera se je nenadoma spremenila in tudi sama je dobila drugačen ton spraševanja. Dobil sem občutek, kot da želi »razkrinkati« hipnozo, da ne deluje. Ker sem vedel, da je ta dan že bila pri ostalih hipnoterapevtih in bila hipnotizirana sem jo vprašal kakšna je bila njena izkušnja in odgovorila je »Bila sem sproščena, to je pa to! Nič se ni dogajalo!« in nadaljevala z naslednjim vprašanjem »Kako lahko ljudje kar vidijo stvari, ki jih ni tam? Je to res možno ali je vse zaigrano?« in zaključila z vprašanjem »Ste vi šarlatan?«.

To ni ravno najbolj optimalna situacija za hipnotiziranje.

V trenutku sem uporabil indukcijo Angel in Hudič in tri minute kasneje je že bila v stanju katalepsije in za tem pozabila svoje ime. Nadaljeval sem z vizualnimi halucinacijami pri odprtih očeh in zaključil z sugestijo amnezije, naj se ne spomni, da smo že opravili intervju. Celoten potek je trajal 45 minut.

V nekem trenutku sem ji amnezijo sprostil in se je spomnila vsega, kar se je dogajalo in bila izredno vesela. Naslednji dan me je povabila na predstavitev hipnoze njenim šefom za možnost svoje oddaje, vendar to je že druga zgodba. Tudi prispevek v oddaji, ko sem si ga kasneje ogledal je bil profesionalen in  lepo predstavil hipnozo in njeno delovanje.