Zmotna prepričanja in miti se že dolgo držijo hipnoze. Pomanjkanje splošnega znanja je privedlo do mnogo napačnih prepričanj in interpretacij o navidezno nerazložljivem fenomenu, ki je opažen vsakič, ko je hipnoza uporabljena. Ta situacija je bila poslabšana zaradi priljubljenega vpliva odrske hipnoze, saj je v interesu odrskih hipnotizerjev, da ohranijo »mističnost« hipnoze.

Kakorkoli, psiholog Joe Griffin je jasno pokazal, da je hipnoza enostaven način vzpostavljanja in uporabljanja, kar je znano kot REM ( ang. rapid eye movement) stanje, za vzpostavitev novih in bolj koristnih načinov interpretiranja sveta okoli nas.

REM stanje je fenomen, ki je običajno najbolj opažen v speči osebi in je povezan z dejavnostjo v možganih, ki sprožajo sanje.

Možnost učenja in ustvarjanja vzorcev za vedenje, med tem ko smo v REM stanju, se prične že preden smo rojeni. Med zadnjim tromesečjem nosečnosti, bo fetus preživel do 80% svojega časa v REM stanju. Joe Griffin predlaga, da se v tem času, v možganih, položijo osnovne »podloge« za instinktivno vedenje. To omogoči dojenčku, da pride na svet z že vgrajenimi instinkti za preživetje. Te instinkti pa so samo delno specifični, da omogočijo prilagodljivost v okolju – npr. dojenček bo sesal materino dojko, dudo ali prst na roki..

Griffin je poudaril, da se REM stanje lahko doživlja, ko smo budni in prav tako, ko spimo.

Ljudje naravno vstopajo v REM stanje transa, ko sanjarijo ali pa ko so v šoku. V tem trenutku lahko um nadgradi ali posodobi svoj instinktivni odziv na to kar doživlja. V času intenzivne čustvenosti (šok), bodo možgani trenutno zapisali dražljaj iz okolice in to lahko kasneje postane podloga za vedenje v prihodnosti. Ta naravni proces lahko hipnotično »programira« ljudi, da imajo kasneje občutek panike, ko so izpostavljeni čemurkoli, kar približno spominja na začetno travmo.

Drugačen način za vstopanje v REM stanje je skozi odziv na sugestije za sprostitev, ki povedejo osebo v stanje, ki poustvari REM sanjarjenje medtem, ko smo budni. Tako, da imajo hipnotizirani ljudje še vedno dostop do zavestnih procesov, medtem ko podoživljajo »sanjska« doživetja, ki lahko aktivno spremenijo njihov »instinktivni program«.

Torej, če se osebo, ki ima strah pred nastopanjem v publiki, povede v hipnozi, da uživa v predavanju, bo občutila pomiritev z dejanskim nastopom in se mu celo veselila.

Instinktivno programiranje se vedno vzpostavi skozi REM stanje, tako da se lahko hipnoza razume kot »način vzpostavljanja REM stanja za koristne namene«.
Vse učinkovite terapije bodo vzpostavile REM stanje, pa naj se tega terapevt zaveda ali ne.