Fobije ali strahovi so pogosti – več kot 10% ljudi ima izkušnjo s kakšno preprosto obliko fobije v svojem življenju. Od strahu pred letenjem, pajki, ptiči, dvigal, višinami, zobozdravnikov, odprtimi prostori, vodo… pravzaprav je ni stvari pred čemer se nebi mogel razviti strah.

Vendar, kaj je fobija?

»Fobija« se ustvari, ko ima nekdo močno čustveno, panično reakcijo na nekaj, kar morda samo po sebi ni grozeče (ali pa ne tako grozeče, kot nakazuje odziv njihove reakcije), kot npr. če nas v mladosti nekdo zapre v omaro in nas je pri tem izredno strah, se ta zapis zapiše v čustvenem delu možganov in se lahko kasneje v življenju kaže kot fobija pred zaprtimi ali tesnimi prostori. Torej si ne moremo samo reči »ni me strah«, prav tako kot ne moremo pogledati na uro in se v tistem trenutku odločiti »aha, čas je, da se ustrašim«, saj ta odziv ni logičen ali racionalen, vendar čustven, tako da moramo spremeniti ta odziv na čustveni ravni.

Kako torej zdravimo fobijo?

Hipnoza je izredno učinkovita pri zdravljenju strahov in fobij.

Obstajajo raznovrstne tehnike, kako zdravimo fobije. Pri nas uporabljamo vizualno/kinestetično disasociativno tehniko, saj je popolnoma neagresiven način zdravljenja in ni potreben stik z objektom strahu in ima pa izredno učinkovite rezultate, saj ponavadi oseba ne čuti strahu že po eni uri.

Ta način nudi ravno nasprotno od strahu – globoko sprostitev – medtem pa naučimo um drugačnih poti k reagiranju na objekte ali situacije, ki v nas sprožajo občutek strahu.