Zakaj sanjamo? Ljudje se že od nekdaj fascinirani nad skrivnostnostjo svojih nočnih popotovanj. Skozi stoletja in leta je bilo veliko teorij zakaj sanjamo in kakšna je v resnici funkcija sanj.

Obstaja nešteto enciklopedij sanjskih simbolov in njihovih pomenov, ki so žal objavljena na ožji predpostavki, da »en simbol ustreza vsem«. Revolucionarno novo razumevanje sanj je pokazalo, da je to napačno in da individualni um izoblikuje simbole in sanje tako, da ustrezajo individualnim potrebam.

Prodor v razumevanju sanj

Zadnje bolj globoko razumevanje, zakaj smo se razvili da sanjamo prihaja iz prodorne raziskave priznanega psihologa Joseph Griffina. Prvič sta se biologija in psihologija združila v model, ki ga sprejema veliko število priznanih psihologov iz vsega sveta.

»Zelo prepričljivo. Veliko bolj sprejemljivo, kot Freudovo in Jungovo pojmovanje. Joseph Griffinova interpretacija njunih sanj je popolnoma razumljiva.«  Prof. Hans Eysenck o knjigi »The Origin of dreams« avtorja Joe Griffina.

Sanje »izpraznijo« čustveno napetost

Že nekaj časa se psihologi strinjajo, da imajo sanje povezavo s čustvi. Vendar, vsa čustva ne sprožajo sanj. Samo čustvena napetost, ki ni bila izražena medtem ko smo bili budni, povzroča da sanjamo! Naprimer; če imata z partnerjem kričeč prepir v katerem se izrazi vsa vaša jeza, je malo verjetnosti, da boste o tem sanjali, saj je čustveni napetosti bilo dovoljeno da se popolnoma izrazi. Kakorkoli, če se skregate z nekom v službi (npr. šefom) in te jeze ne morete izraziti se bo najverjetneje ta frustracija izrazila skozi sanjanje.

(Tu so raziskovalci dobili indikacijo, kako sta sanjanje in hipnoza povezani.)

Kako sanje delujejo?

Možgani bodo »odplaknili« prekomerno čustveno napetost tako, da ustvarijo sanje skozi scenarij, ki je vzporeden resničnim življenjskim izkušnjam – metaforo.

V našem primeru prepira z šefom, kjer ste jezo zadržali zase se lahko v vaših sanjah šef izrazi kot neka pošast in vaši jezi bi bilo dovoljeno se izraziti kot napad na to sanjsko pošast.

Če naslednji dan jezno premišljujete o istih težavah je možno, da se razvijejo ponavljajoče sanje, saj želijo možgani izplakniti čustva skozi enako metaforično zgodbo.

Konstantno premlevanje povzroča sanjanje

Eden izmed najbolj običajnih načinov ustvarjanja neizražene čustvene napetosti je miselno premlevanje o težavah.  Ker to počnemo v svojih mislih je redkokdaj situacija v katerih se lahko ta čustva izrazijo. Depresivni ljudje sanjajo veliko več kot ljudje, ki ne trpijo za depresijo, ker neprestano razmišljajo v načinih, ki vzbujajo čustveno napetost – premlevanje težav iz preteklosti in skrbi o prihodnosti. To povzroča psihično in fizično utrujenost.

Primer interpretacije sanj:

Ženska je imela naslednje sanje; Stoji za krmilom ladje. Vse je v najlepšem redu, dokler iznenada ne napade grozna čarovnica, ki ima dve glavi. Čarovnica želi vreči ladjo iz svoje poti. V svojih sanjah se ženska počuti ogorčeno, vendar čuti, da ima »roke zvezane«, ker mora usmerjati krmilo. Nenadoma  ima čarovnica  v svoji roki oster nož in jo prične zbadati – na tej točki se ženska ponavadi prebudi vsa prepotena od mučnih sanj.

Žensko so vprašali, če je bilo karkoli v njenem življenju zaradi česar se je počutila jezno ali defenzivno in da se ta občutek ponavlja. Prvotno je odgovorila ne, vendar po nekaj časa premišljevanja rekla, da včasih pride njena tašča na obisk. Ti obiski so vedno nenajavljeni in nepovabljeni (napadi v sanjah se vedno zgodijo nenadoma in brez opozorila).

Njena tašča je do nje vedno prijazna, vendar ve, da ji za hrbtom možu govori o njej poniževalno in dvolično (čarovnica ima v sanjah vedno dve glavi). Na teh obiskih tašča vedno prevzame delo, ki ga opravlja ženska v svojem domu in z otroki (čarovnica v sanjah želi prevzeti krmilo in povzročati, da ladja skrene s poti). Ženska se ob tem počuti napadeno in se pomiri šele, ko tašča odide. Ima občutek, da o tem ne more spregovoriti z svojim možem (njene roke so zvezane).

»Knjiga Origin of dreams ima veliko več smisla, kot ideje o sanjah Junga in Freuda« Dr. Andrew Meyes – so-avtor dela Dreams & dreaming.

Kako razumeti lastne sanje?

Simbolizem v sanjah je velikokrat izposojen iz nedavnih dogodkov v življenju. Prvič, ko je ženska imela te sanje je na televiziji gledala oddajo o jadranju. Simboli so dokaj nepomembni; Čustvo v sanjah je tisto, ki drži ključ da odklenemo sanje v njihovem pomenu.

Čustva v sanjah so ponavadi pretiravanja čustev v resničnem življenju, ki so povzročila sanjanje. Če občutite grozo v sanjah se spomnite, kdaj ste se pred kratkim v budnem stanju počutili prestrašene ali če ste se med sanjanjem histerično smejali poiščite v spominu, kdaj ste se nazadnje želeli nasmejati, vendar vam situacija tega ni dopuščala.

Ko odkrijte povezavo med sanjami in preteklim spominom se bo zdelo, kot da stvari »kliknejo« na svoje mesto – bolj neka percepcija, kot intelektualizacija.

Kdorkoli z zanimanjem psihologije sanj bo imel veliko koristi, ko prebere knjigo »The origin of dreams«.