Pozdravljeni na straneh HipnoCentra! Moje ime je Denis Horvath in na naslednjih nekaj straneh vam bom odgovoril na nekaj klasičnih in tudi malo manj standardnih vprašanj, ki so mi bila zastavljena v preteklih letih delovanja kot hipnoterapevt in hipnotizer. Želim, da dobite pravo sliko hipnoze in njenega delovanja, ki ga lahko izkoristite v svojem življenju.

Pa kar začnimo!

Kaj je hipnoterapija?

Hipnoterapija je terapija, ki uporablja orodje hipnoze in direktno vzpostavlja stik s podzavestnim delom v katerem se nahajajo naši strahovi in želje. Omogoča pospešeno razrešitev čustvenih blokad, spremembe vedenjskih vzorcev in negativnih verovanj, ki onemogočajo da bi zaživeli bolj polno in veselo življeneje.

Ali mi lahko hipnoza škoduje ali pa me hipnoterapevt programira, da škodujem sebi?

Nikakor ne. Je veliko napačnih prepričanj o hipnozi in hipnoterapiji,  ki so se v javnosti prijela zaradi filmov in odrskih predstav hipnoze za zabavo. Zapomnite si – odrska hipnoza in hipnoterapija sta dva različna pojma.

Hipnoterapija je dejavnost in storitev, ki jo vodi certificiran hipnoterapevt, ki je pri svojem delu profesionalen in deluje kot vodič za osebo pri kateri raziskujeta podzavestni um v varnem okolju na spoštljiv način.

Kaj je razlika med hipnoterapevtom in hipnotizerjem?

Hipnotizerji so ljudje, ki niso izobraženi na ravni, kako reševati psihične ali psihološke težave vendar večinoma upravljajo z odrskimi predstavami hipnoze.

Hipnoterapevti imajo izobrazbo in izkušnje, da lahko opravljajo terapije z osebami, ki si želijo osebnih sprememb. Hipnoterapijo se študira dalj časa pod mentorstvom, kjer se to znanje tudi preizkusi in testira. V tujini tudi prihaja do trenja med hipnotizerji in hipnoterapevti saj hipnotizerji z svojim neznanjem velikokrat uničujejo kredibilnost hipnoze.

Glede na to, da sem prvotno hipnoterapevt se pri svojih odrskih predstavah striktno držim etičnih in moralnih načel in pravil.

Ali lahko hipnoterapevt ali hipnotizer počne stvari proti moji volji.

Absolutno ne! Hipnotizer nima nobene moči nad osebo in ne more narediti ničesar brez privolitve osebe. Hipnoza je pravzaprav samo-hipnoza. Vse kar hipnotizer naredi je, da vodi osebo v hipnotično stanje in skozi sugestije usmerja osebo. Hipnoterapevti imajo etična in moralna pravila in načela, ki se jih morajo držati.

Ali lahko ostanem v hipnozi in se nikoli ne zbudim.

Zopet napačno. Kot prvo, hipnoza ni spanje in zato se tudi ne »zbudite« iz nje. Pri hipnozi, pa naj bo to odrska ali terapevtska se oseba vedno zaveda, kaj se dogaja okoli nje in besed hipnoterapevta in zvokov iz okolice. Tudi večkrat čez dan vstopamo v stanje transa, samo da se ne zavedamo kdaj.

Če ste hipnotizirani in hipnotizer zapusti sobo in se ne vrne, vas bo vaš um varno zbudil in sicer na dva možna načina. Ali bi se začeli zavedati, da vam hipnotizer ne govori več in bi enostavno odprli oči in bili popolnoma budni in sproščeni ali pa bi za nekaj trenutkov enostavno zaspali in se čez nekaj minut normalno zbudili.

Ali ko sem hipnotiziran in v transu nimam kontrole?

Napačno. Prvič, ko vas hipnoza spravi v trans ste izredno osredotočeni in vaša domišljija je povečana, vedno ste budni in prisotni, vendar v izredno sproščenem stanju osredotočen na določeno misel ali vizualno predstavo in drugič, vedno imate kontrolo ter se zavedate hipnoterapevtovih besed. Če bi hipnoterapevt sugeriral kakšno idejo ali stvar z katero se ne strinjate, bi enostavno odprl i oči in rekli »ne«.

So lahko vsi ljudje hipnotizirani?

Da. Stanje transa je normalna človeška funkcija in v trans vstopamo vsak dan. Nekateri ljudje lažje vstopajo v trans kot drugi in na koncu je odvisno od hipnoterapevtovega znanja in izkušenj, kako vas popelje v hipnozo. Od vas je potrebno, da si tega resnično želite in da vas ni nihče silil v terapijo. Nihče ne more biti hipnotiziran proti svojo volji.

Ali lahko hipnoza pozdravi in reši vse osebne probleme?

Žal napačno. Hipnoza ni zdravilo za vse, je pa izredno učinkovita in lahko zdravi in lajša različne težave. Izredno je učinkovita pri spreminjanju slabih vzorcev vedenja in osebnih problemov, vendar ni odgovor na vse. Hipnoza je močno, naravno orodje, ki ga vsi premoremo in nam lahko izboljša kakovost življenja.

So res lahko samo slaboumni ljudje hipnotizirani?

Ravno nasprotno. Lažje je hipnotizirati ljudi, ki so inteligentni, zaradi sposobnosti boljše koncentracije in domišljije.

Ali moram biti v globokem transu, da pride do spremembe?

Napačno. Vsa stanja od lažje do globoke hipnoze imajo dobre rezultate. Obstaja vrsta metod in je odvisno od hipnoterapevta, koliko izkušenj in znanj ima. Možno je izvajati hipnozo tudi med tem, ko ima oseba odprte oči.  Trudimo pa se vzpostaviti čim globlje stanje.

Nekateri »hipnoterapevti« pravijo svojim strankam, da se preveč upirajo in da jih ni možno hipnotizirati. Če se vam to zgodi, pomeni da ta »hipnoterapevt« nima dovolj izobrazbe, znanja ali izkušenj. Profesionalen hipnoterapevt bo ugotovil, če lahko dela z vami v prvih 10-15 minutah (ne pomeni, da vas ni možno hipnotizirati, vendar da se ne skladata zaradi drugih dejavnikov) in vas bo napotil h komu, ki je bolj primeren za vas (tega vam tudi ne bo zaračunal).

Kakšen je občutek, ko sem v transu?

Stanje hipnoze je eno izmed najbolj sproščenih stanj, ki jih ljudje lahko dosežemo. Velikokrat se zgodi, da ko ljudje pridejo ven iz hipnoze je njihv prvi odziv »Jaz bi še!«. To je še posebno izraženo pri ljudeh, ki trpijo za depresijo, saj že dolgo niso občutili tega stanja.

Sproščenost sicer ni nujno potrebna za hipnozo, je ena izmed standardnih metod, ki se uporablja v hipnoterapiji.

Ali je regresija (metoda, ki popelje osebo v preteklost ali otroštvo) nujno potrebna za doseg spremembe?

Odvisno od težave. Iz osebnih izkušenj lahko povem, da je regresija ena izmed najhitrejših metod za odpravljanje težav, čustvenih neprijetnosti in fobij iz preteklosti, ki še vedno vplivajo na sedanjost v vašem življenju.

OPOZORILO: če oseba, ki vodi hipnozo ni pravilno izučena, brez izkušenj in nima primerne izobrazbe, lahko pri regresiji pride do efekta, ki se imenuje sindrom lažnega spomina (False memory syndrome), ko hipnotizer po nesreči vzpostavi lažni spomin skozi sugestijo. To se lahko zgodi pri vseh terapijah (standardni pristopi iz psihologije), vendar je pri hipnozi možnost povečana zaradi hipersugestibilnosti osebe. Bodite odgovorni do sebe.

Strah me je, da bi fobijo ali neprijetnost podoživel.

Glede na to, da ste se odločili za pomoč s hipnoterapijo s profesionalno usposobljenim hipnoterapevtom, ste najeli osebo, ki je usposobljena opaziti travmo in jo razrešiti. Hipnoterapevti uporabljamo metode s katerimi vam te travme ni treba podoživeti.

OPOZORILO: edina negativna možnost je da se zgodi primer abreakcije (negativni odziv, ko oseba v transu doživi napad panike zaradi pretekle travme), ki je izredno redek in ga usposobljen hipnoterapevt razreši v nekaj sekundah in če je resnično dober izkoristi za sprostitev travme. Bodite odgovorni do sebe.

Ali bom razkril svoje skrivnosti?

Nikakor ne. V hipnozi lahko ljudje tudi lažejo in zaradi tega se hipnoze ne uporablja na sodiščih. Hipnoterapevt bo poizvedoval o informacijah, ki so pomembne za vašo hitro spremembo glede težave, ki jo imate in kar se tega tiče je najbolje biti odkriti.

Ali mora moj zdravnik biti obveščen o temu, da obiskujem hipnoterapijo?

Dobro je povedati svojemu zdravniku o vseh komplementarnih zdravljenjih, ki se jih odločite obiskati. In sicer  v nekaterih primerih hipnoterapevt ne bo želel z vami delati, dokler te težave ne preverite pri svojem zdravniku.

Kaj so prednosti hipnoterapije?

Hipnoterapija je ena izmed najbolj varnih, hitrih in najbolj učinkovitih metod za spremembe, ki vključujejo psihološke in čustvene težave, brez stranskih učinkov.

Hipnoterapija vključuje odnos, da postanete zmožni reševati težave individualno in vas vodi k samo-razvoju.

Hipnoterapija vključuje delovanje podzavestnega uma direktno v terapijo in izkorišča vse zmožnosti, ki jih ta nudi.

Kadarkoli pride do spremembe v vaših čustvih, vedenju in razmišljanju se to prvotno zgodi na podzavestnem delu. Vse terapije (kognitivna, psihoanaliza, vedenjska..) uporabljajo hipnozo pa naj se tega terapevt zaveda ali ne. Hipnoterapevti jo uporabljamo z namenom.

Katere so težave, ki se lahko zdravijo s hipnoterapijo?

Težave s prehrano: prekomerna teža, anoreksija, bulimija…

Stres: živčnost, anksioznost, astma, visok pritisk, artritis, migrene, kardio-vaskularne težave, zmanjšana koncentracija, izguba energije, napetost, frustracije, napadi panike, razdražljivost…

Odvisnosti in slabe navade: alkoholizem, kajenje, grizenje nohtov, nespečnost, močenje postelje, sesanje palca…

Pomanjkanje samozavesti: javno nastopanje, zardevanje, trema, sramežljivost…

Fobije in strahovi: nenormalen strah pred višino, temo, kačami, pajki, psi, mačkami, vodo, zobozdravnikov, igel, krvi, letenja, zaprtih/odprtih prostorov…

Psiho-seksualne motnje: impotenca, frigidnost, prehitra ejakulacija…

Socialne motnje: jecljanje, tiki, tresavica…

Depresija in nerazrešeno žalovanje: smrt v družini ali znancev, ločitev, izguba službe… PTSD (post-travmatični stres sindrom)

Kožne motnje: ekcemi, dermatitis, prekomerno znojenje, bradavice…

Ginekološke motnje: težave v menopavzi, predmenstrualni sindrom, bolečina med menstruacijo…

Akademske težave: učenje, stres pred izpitom, vozniški izpiti…

Nadzor bolečine: akutna in kronična bolečina, v zobozdravstvu, opekline, rak…

Šport: izboljšanje učinkovitosti in uspešnosti, disciplina, trema na tekmah…

Nekateri hipnoterapevti se ukvarjajo specifično z določenimi težavami in glede tega se je dobro posvetovati z njimi.

Zanima me regresija v prejšnja življenja?

Glede regresije v prejšnja življenja so v svetu deljena mnenja. Regresija v prejšnje življenje naj bi bilo popotovanje v prejšnje življenje s pomočjo hipnoze. Sam regresij v prejšnja življenja ne izvajam, rad pa bi opozoril ljudi, ki se za to odločijo, naj to opravijo pri zelo visoko usposobljenemu hipnoterapevtu, saj te vrste terapija lahko tudi škodi če oseba, ki jo izvaja ni dovolj usposobljena in brez izkušenj.

Koliko terapij je potrebnih, če imam težavo?

Odvisno od osebe in težave. Iz izkušenj lahko povem, da sem odpravil pri nekaterih osebah odvisnost od kajenja tudi v desetih minutah, pri nekaterih je bilo potrebnih več terapij. Tudi fobije so ene izmed terapij pri katerih imam izkušnje, da je jih je možno pozdraviti tudi v eni terapiji.

Kakorkoli, hipnoterapija je ena izmed najhitrejših metod za odpravljanje težav saj vključuje delo podzavestnega uma. Pravilo je tudi, da oseba ne bi potrebovala več kot šest terapij, med tem ko je standard, da se težave popolnoma znebite, tri terapije.

Ali hipnoza pomaga 100% pri vsakemu?

Kakor zdravniki ne morejo zagotoviti, da se bo popolnoma vse uredilo. Učitelji ne morejo zagotoviti, da se bodo učenci učili in odvetniki zagotoviti, da boste zmagali na sodišču tako noben drug terapevt  ne more zagotoviti procente uspeha, niti tega ne sme izjavljati. Odvisno je od osebe in njene želje ter pripravljenosti do spremembe in dela na sebi, vedoč da bo terapevt dal vse od sebe.

Ali so lahko otroci hipnotizirani?

Da in to veliko hitreje in bolje kakor odrasli. Otroci so še vedno bolj odprti in nimajo še dobro razvitega kritičnega mišljenja. Če samo pomislite, čemu vse otroci verjamejo. Sam osebno ne delam z otroci, vendar z mladostniki od šestnajstega leta (z dovoljenjem staršev)dalje in z strankami vse do starejših let.

Ali je moč volje pomembna, da sem hipnotiziran?

Nikakor. Da ima sugestija moč, mora biti sprejeta v podzavestnem delu. Moč volje je povezana z delovanjem zavestnega dela in lahko uporabljate še kolikor hočete volje, ne bo prišlo do rezultata.

Oseba, ki želi skozi moč volje vnesti sugestije v podzavest poskuša nemogoče. Bolan človek lahko še toliko razmišlja o temu, da je zdrav s tem, da bi se pozdravil, vendar ne uspe. Ali oseba s težavami nespečnosti, ko še bolj razmišlja o spanju in s tem povzroči, da še težje zaspi.

»Vsakič ko je »volja« v konfliktu z »idejo«, Ideja vedno zmaga!«

S spoštovanjem!

Denis Horvath Hyp.Psy