Če trpite za kakšnim izmed čustvenih problemov kot so depresija, občutek tesnobe, obsesivno vedenje ali ponavljajočimi se odvisnostmi, lahko začnete iskati rešitve samo na enem mestu – osnovne človeške potrebe.
Zdi se očitno, vendar še preveč pogosto, ko pride do lastne psihologije razum preneha delovati in takrat pridejo s polic knjige za samopomoč.

Ampak pustite knjige zaenkrat pri miru in se vprašajte:
– če v avtu ne bi imel goriva, ali bi se spraševal zakaj ne vžge?
– če vaš vrt ne bi videl dežja že mesece, bi si razbijali glavo zakaj so vse vaše rastline umrle?

Seveda ne. Če pa vprašate človeška bitja za podobno objektivno opazovanje glede lastnih življenj, pa si postavljate malo bolj težko nalogo.

Devet osnovnih človeških potreb

Pravijo, če vržemo žabo v lonec vrele vode, bo skočila takoj ven, vendar pa, če jo najprej položimo v mrzlo vodo in lonec počasi segrevamo, bo sedela tam dokler ne bo popolnoma skuhana.
Problemi, ki nastanejo zaradi pomanjkanja »osnov« pri ljudeh, se ponavadi razvijejo čez čas ter jih je tako enostavno spregledati in ko te težave pridejo na dan, pa naj bodo to tesnoba, depresija, odvisnosti ali katerakoli druga težava – ljudje preprosto ne morejo dojeti zakaj!

Torej je dobro vedeti, kaj vaš lastni vrt potrebuje, da bi dobro rasel in ko opazite katerega izmed listov veneti, lahko preverite listo osnovnih potreb in dodate potrebno sestavino, ki ga bo ponovno oživila.

Tu je torej seznam devetih osnovnih človeških potreb:

1.Potreba po dajanju in sprejemanju pozornosti

Brez kvalitetnega stika z ostalimi ljudmi, mentalno in čustveno stanje ter vedenje
lahko močno trpi. To je ponavadi najlažje opaženo pri starejših ljudeh, ki so postali izolirani. Po dnevih samote je lahko njihov prvi stik z osebnim zdravnikom, ki jih vidi za 10 minut.
V tem kratkem času pa se lahko potreba po pozornosti izrazi kot izbruh komunikacije.
Torej je pomembno opazovati sebe in dajati pozornost sebi ter prepoznavati lastne potrebe, prav tako kot biti pozoren do ostalih ljudi.

2.Zavedati se povezave med telesom in umom

To je zelo pomembno, vendar tako pogosto pozabljeno, Brez pravilne in redne prehrane, spanja in telesne vadbe, lahko vaše psihološko stanje precej trpi. Pogosto je bilo opaženo, da mladi, ko odidejo od doma, prekinejo svoje vzorce prehrane in spanja ter lahko podležejo mentalnim boleznim.
Zdi se, da se ljudje obnašajo do sebe kot da so stroj.

3.Potreba po pomenu in ciljih

Najbrž je ena izmed najbolj prevladujočih elementov, ki loči človeška bitja od živali zmožnost, da lahko identificiramo, analiziramo in rešujemo probleme. To nas je pripeljalo do te stopnje na kateri smo sedaj.
Če je ta zmožnost neizkoriščena, domišljija začne namesto nas ustvarjati svoje probleme – mogoče v poskusu, da bi vam dala kaj za početi, saj ni zavzeta z ničemer drugim.
Vseeno, če osebi manjka fokus navzven in zadovoljstvo s cilji, ki jih je dosegel, duševne težave niso daleč.

4.Občutek po skupnosti in sodelovanju

Podobno kot pri potrebi po pomenu, ta potreba da kontekst osebi. Daje ji razlog za obstajanje, nad svojimi osebnimi potrebami, kar se kaže tudi v povezavi z izboljšanjem imunskega sistema, mentalnim zdravjem in srečo.
Eden izmed očitnih dejavnikov ki zadovoljijo to potrebo je religija, ampak lahko je tudi deljenje ideje z nekom, skupen klub ali dobrodelno delo. Pravzaprav vse kar, pozornost preusmeri stran od sebe.

5.Potreba po izzivih in kreativnosti

Učenje nekaj novega, širjenje lastnih obzorij, izboljšanje svojih talentov, dajejo občutek napredka in dosežka. Brez tega, se človek lahko počuti nekoristnega ali pa da pravzaprav ni nobenega smisla za njegovo življenje.

6.Potreba po intimnosti

V povezavi s potrebo po pozornosti zgleda, da imajo ljudje potrebo po izmenjavi idej, upov in sanj z ljudmi, ki so jim blizu. Za nekatere je dovolj, da se pogovorijo z svojim hišnim ljubljenčkom, vendar za večino nas je potrebno, da imamo vsaj eno osebo ki jo lahko čutimo »na isti ravni«.

7.Potreba po občutku kontrole

Občutek popolne izgube nad okoljem, medsebojnimi odnosi ali telesom si ni težko predstavljati.
Od ljudi, ki so preživeli mučenja, do nekoga, ki je izgubil službo. Tisti, ki znajo obdržati občutek kontrole, se ponavadi odlikujejo v kakšni dejavnosti. Zato je pomembno imeti pestro paleto interesov in dejavnosti.

8.Potreba po občutku statusa

Pomembno se je počutiti pomembno. Vsi poznamo ljudi, za katere je ta potreba še preveč pomembna. Vendar, če nekdo čuti, da so v njem prepoznali da je dober starš ali sin ali hčerka, je lahko to za njega dovolj. Mladi ljudje, v iskanju tal pod nogami, lahko izboljšajo svojo samozavest, če čutijo da so dosegli pozicijo zaupanja in prepoznavnosti. Mlade fante v Birnighamu v Veliki Britaniji, ki so bili pred izključitvijo zaradi težav z vedenjem, so naučili mentorstva, da pomagajo mlajšim fantom, ki so tudi imeli težave z vedenjem. Kot mentorji so bili za to tudi plačani. In ne samo, da se je vedenje fantov popravilo, sporočali so tudi o boljšem stanju sreče, zadovoljstva in samozavesti. Težavno vedenje je bilo napačno izražanje te osnovne potrebe po prepoznavnosti.

9.Potreba po občutku varnosti in sigurnosti

Ljudje smo nagnjeni k temu, da moramo imeti občutek, da je naše okolje v osnovi varno, Finančna varnost, fizično zdravje in izpolnjenje ostalih osnovnih človeških potreb, pripomorejo k dopolnitvi te potrebe.

Veliko potreb, eno življenje

Mogoče se zdi, da je življenje, ki zadovolji vse te potrebe izredno zapleteno in da ni časa za vse, vendar lahko, seveda, ena aktivnost zadovolji več potreb hkrati. Dobrodelno delo bi lahko na primer rekli da zadovolji potrebo 1, 3, 4 in 5. Ali pa recimo hoja in pogovor z prijateljem bi lahko zadovoljila potrebo 1, 2, 3, 5 in 6.

Na splošno, kar to nakazuje in kar prikazujejo nedavne raziskave je, da je bolj kompleksno življenje, bolj zdravo življenje

Tako da, če v enem delu življenja nekaj ne uspe ali pa je bilo odvzeto, so vaše osnovne potrebe, vsaj delno vzdrževane s tistimi, ki ostanejo.

Sporočilo je torej:

Če vam je življenje postavilo ovire na poti, najprej preverite če je gorivo v vozilu in če je akumulator napolnjen, preden ga odpeljete k mehaniku, kjer bo razstavil ves motor.